Wanneer Moet Je Je Remblokken en Remschijven Vervangen

Wanneer moet je je remblokken en remschijven vervangen?

Remblokken en remschijven zijn cruciale onderdelen van het remsysteem van je auto. Regelmatig onderhoud en tijdig vervangen is essentieel voor je veiligheid. Maar wanneer moet je ze vervangen? In deze blog bespreken we de tekenen van slijtage en wanneer je actie moet ondernemen.

Waarom zijn remblokken en remschijven belangrijk?

Remblokken en remschijven werken samen om de auto tot stilstand te brengen wanneer je op het rempedaal drukt. De remblokken worden tegen de remschijven gedrukt, wat wrijving veroorzaakt en de auto vertraagt. Door deze wrijving slijten de remblokken en schijven na verloop van tijd. Als ze te dun of versleten raken, kunnen ze de remkracht van je auto ernstig verminderen en zelfs schade veroorzaken aan andere onderdelen van het remsysteem.

Tekenen dat je remblokken vervangen moeten worden

  1. Piepende geluiden: Als je een piepend geluid hoort tijdens het remmen, kan dit een teken zijn dat de remblokken versleten zijn. Veel moderne remblokken hebben een ingebouwde slijtage-indicator die piept wanneer de remblokken vervangen moeten worden.
  2. Slechtere remprestaties: Merk je dat je auto langzamer stopt of dat je harder moet remmen? Dit kan wijzen op versleten remblokken.
  3. Dunne remblokken: Je kunt de dikte van de remblokken vaak door de wielen heen zien. Als de remblokken minder dan 3 mm dik zijn, is het tijd om ze te vervangen.
  4. Trillen tijdens het remmen: Voel je trillingen of schokken wanneer je het rempedaal indrukt? Dit kan duiden op onregelmatig slijtage van de remblokken of remschijven.

Tekenen dat je remschijven vervangen moeten worden

  1. Draaien of schuren tijdens het remmen: Als je een schurend geluid hoort tijdens het remmen, kunnen de remschijven beschadigd of ongelijkmatig versleten zijn. Dit kan betekenen dat de schijven vervangen moeten worden.
  2. Trillingen of schokken: Trillingen in het stuurwiel of rempedaal kunnen ook wijzen op kromme of versleten remschijven. Dit gebeurt vaak wanneer de schijven oververhit raken en hun vorm verliezen.
  3. Visuele slijtage: Als je remschijven zichtbaar zijn, kun je controleren of ze glad en gelijkmatig zijn. Groeven of oneffenheden in de schijven betekenen dat ze versleten zijn.
  4. Dikte van de schijven: Net als bij remblokken kunnen remschijven ook dunner worden door slijtage. Als ze onder de minimale dikte komen die door de fabrikant wordt aanbevolen, moeten ze vervangen worden.

Hoe vaak moet je remblokken en remschijven laten controleren?

De levensduur van remblokken en remschijven hangt af van verschillende factoren, zoals je rijstijl en de omgeving waarin je rijdt. Gemiddeld gaan remblokken tussen de 30.000 en 70.000 kilometer mee, terwijl remschijven ongeveer 80.000 tot 120.000 kilometer meegaan. Het is echter belangrijk om regelmatig een visuele inspectie te doen of de staat van de remmen door een professional te laten controleren, vooral als je een van de bovenstaande tekenen van slijtage opmerkt.

Remblokken en remschijven vervangen bij Albatros Banden

Bij Albatros Banden bieden we een uitgebreide remmenservice aan om ervoor te zorgen dat je altijd veilig kunt remmen. Onze experts kunnen je remblokken en remschijven controleren en indien nodig vervangen om de optimale werking van je remsysteem te garanderen. Laat je remmen regelmatig controleren om gevaarlijke situaties te voorkomen en houd je auto veilig en betrouwbaar.

Kom langs bij Albatros Banden of neem contact met ons op voor meer informatie over onze remservice en andere onderhoudsdiensten! Meer weten over remblokken en/of remschijven vervangen of auto onderhoud? Neem contact met ons op 0255511730 voor meer informatie over onze diensten en onze service of maak nu online een afspraak voor auto onderhoud, om banden te wisselen of te bestellen.