Bandenlabel Uitleg Wat Betekenen Die Symbolen

Bandenlabel uitleg: wat betekenen die symbolen?

Sinds 2012 moeten alle banden die binnen de Europese Unie verkocht worden voorzien zijn van een bandenlabel. Dit label geeft informatie over drie belangrijke aspecten van de band: brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek en geluidsniveau. Deze symbolen helpen consumenten om een weloverwogen keuze te maken bij het kopen van banden. Laten we eens kijken naar wat elk symbool betekent.

Brandstofefficiëntie

Het eerste symbool op het bandenlabel is de brandstofefficiëntie, die wordt aangegeven met een schaal van A tot E. Banden met de classificatie A hebben de laagste rolweerstand en zijn daardoor het meest brandstofefficiënt. Banden met een E-classificatie hebben een hogere rolweerstand, wat leidt tot een hoger brandstofverbruik. Het verschil tussen een A– en een E-geclassificeerde band kan oplopen tot 7,5% meer brandstofverbruik, wat op lange termijn aanzienlijk kan zijn.

Grip op nat wegdek

De tweede categorie op het bandenlabel is de grip op nat wegdek, wat cruciaal is voor de veiligheid. Dit wordt ook aangegeven met een schaal van A tot E, waarbij A staat voor de beste remprestaties op natte wegen en E voor de minst effectieve grip. Een band met een A-classificatie kan in sommige gevallen een remweg hebben die wel 30% korter is dan een band met een E-classificatie. Dit kan een groot verschil maken in noodsituaties en bij regenachtig weer.

Geluidsniveau

Het derde symbool op het label is het externe geluidsniveau, dat wordt aangegeven in decibels (dB). Naast het geluidsniveau in cijfers zie je ook een symbool met één, twee of drie golven:

  • Eén golf betekent dat de band stil is en onder de toekomstige limiet ligt.
  • Twee golven geven een gemiddeld geluid aan dat nog binnen de huidige norm valt.
  • Drie golven betekent dat de band meer geluid produceert en boven de toekomstige geluidslimiet ligt.

Waarom is het bandenlabel belangrijk?

Het bandenlabel maakt het eenvoudiger voor consumenten om banden te vergelijken en een weloverwogen keuze te maken. Door te letten op de brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek en het geluidsniveau, kun je een band kiezen die past bij jouw rijstijl en omstandigheden. Het label helpt je niet alleen om veiliger te rijden, maar kan ook bijdragen aan lagere brandstofkosten en een beter rijcomfort.

Hoe kies je de juiste band op basis van het bandenlabel?

Bij het kiezen van de juiste band is het belangrijk om naar alle drie de categorieën te kijken. Als je bijvoorbeeld veel in natte omstandigheden rijdt, is een goede grip op nat wegdek essentieel. Als je lange afstanden rijdt en brandstof wilt besparen, kan een band met een A-classificatie voor brandstofefficiëntie voordelig zijn. Daarnaast kan een laag geluidsniveau bijdragen aan een stillere en comfortabelere rit, vooral tijdens lange autoritten.

Banden met het juiste label bij Albatros Banden

Bij Albatros Banden bieden we een breed assortiment banden met verschillende classificaties op het bandenlabel. Onze experts kunnen je helpen bij het kiezen van de beste band voor jouw auto, gebaseerd op jouw rijstijl en voorkeuren. Of je nu op zoek bent naar banden met een lage rolweerstand voor brandstofbesparing, of naar banden met een uitstekende grip op nat wegdek voor extra veiligheid, wij hebben de juiste band voor jou.

Kom langs bij Albatros Banden voor deskundig advies en ontdek hoe het bandenlabel je kan helpen bij het maken van de beste keuze. Veilig en zuinig rijden begint bij het kiezen van de juiste banden!

Meer weten over onze banden? Neem contact met ons op 0255511730 voor meer informatie over onze banden en onze service of maak nu online een afspraak om banden te wisselen of te bestellen.